Dietetyka
- 2025-11-20 12:21:56
- Ogłoszenia
- Wydarzenia
ROLA DIETETYKA W LECZENIU CHOROBY REFLUKSOWEJ
Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej, kierunek dietetyka,
Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Nysie
serdecznie zaprasza na wykład pt.
ROLA DIETETYKA W LECZENIU CHOROBY REFLUKSOWEJ
Wykład wygłosi Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza
Profesor, doktor habilitowany nauk medycznych, Dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, wieloletni Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i Żywienia.
Lekarz, internista, gastroenterolog, ekspert ds. żywienia, aktywności fizycznej i otyłości WHO, Komisji Europejskiej i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Autor ponad 1000 publikacji krajowych i zagranicznych, w tym 146 zawartych na liście filadelfijskiej oraz ponad 40 książek. Kierował wieloma grantami naukowymi, programami badawczymi i wdrożeniowymi dot. wpływu żywienia i stylu życia na zdrowie i leczenie chorób (głównie otyłości i nowotworów złośliwych). Między innymi był pomysłodawcą i kierownikiem projektu POL-HEALTH „Narodowy Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej” oraz projektu KIK/34 „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Był kierownikiem grantu Unii Europejskiej Support to National Dietary Surveys in Compliance with the EU Menu Methodology (Fifth Support).
W ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy „Zachowaj Równowagę” utworzył podstawy organizacyjne i merytoryczne Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Pod jego kierunkiem zostały opracowane Normy Żywienia, książka pt. „Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu” oraz Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej/ Stylu Życia dla dzieci i młodzieży, osób dorosłych i osób w starszym wieku. Swoje wyniki prezentował ponad 400 razy na wielu konferencjach krajowych oraz światowych i europejskich kongresach dotyczących żywienia, otyłości i gastroenterologii.
Identyfikator spotkania: 396 406 622 088 8
Kod dostępu: Ag7Vi7Vh

